Web Design

Web Design

Design - Webdesign

Design είναι η διαδικασία περισυλλογής ιδεών, που τοποθετούνται και εφαρμόζονται αισθητικά καθοδηγούμενες από συγκεκριμένες αρχές για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Το web design είναι μια παρόμοια διαδικασία δημιουργίας με την ιδιαιτερότητα να παρουσιάζει περιεχόμενο σε ιστοσελίδες στις οποίες οι χρήστες έχουν πρόσβαση μέσω του web browser (περιηγητή ιστοσελίδων).

Το web design χρησιμοποιεί και δανείζεται πολλά από τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε όλους τους τύπους των design όπως:

 

Χρώματα:

Η επιλογή των χρωμάτων εξαρτάτε από τις προτιμήσεις, αλλά και το προφίλ του πελάτη. Το design μπορεί να είναι μονόχρωμο ή πολύχρωμο για παράδειγμα. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται καθορίζουν και περιγράφουν το ύφος και την προσωπικότητα του πελάτη ή της εταιρείας.

 

Γραφικά:

Τα γραφικά είναι ένα βασικό στοιχείο της αισθητικής μιας ιστοσελίδας. Το λογότυπο, τα εικονίδια, οι φωτογραφίες είναι μερικά από τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για να διαμορφώσουν μια ιστοσελίδα. Τα γραφικά είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούνται με τέτοιο τρόπο μαζί με το περιεχόμενο και τα χρώματα ώστε η ιστοσελίδα να είναι φιλική προς τον τελικό χρήστη και να μην καθυστερεί στην φόρτωση.

 

Γραμματοσειρές:

Οι γραμματοσειρές μπορούν να αλλάξουν κατά πολύ την αισθητική σε μια ιστοσελίδα. Λαμβάνοντας υπόψη το προφίλ του πελάτη χρησιμοποιούνται οι κατάλληλες γραμματοσειρές. Οι περισσότεροι βέβαια web browsers υποστηρίζουν έναν περιορισμένο αριθμό γραμματοσειρών γιαυτό είναι προτιμότερο να γίνεται χρήση των συγκεκριμένων γραμματοσειρών για μεγαλύτερη συμβατότητα. Υπάρχουν βέβαια και τεχνικές ώστε να χρησιμοποιηθούν οποιεσδήποτε γραμματοσειρές αν χρειαστεί.

 

Περιεχόμενο:

Το design σε συνδυασμό με το περιεχόμενο μπορούν να συνεργαστούν ώστε να περάσουν τα μηνύματα της ιστοσελίδας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα κείμενα πρέπει να είναι ξεκάθαρα και πραγματικά χρήσιμα ώστε να μην μπερδεύουν τον επισκέπτη. Πρέπει να δίνουν στον επισκέπτη αυτό που θέλει για να παραμένει στο website. Τα κείμενα πρέπει να βελτιστοποιηθούν για τις μηχανές αναζήτησης για την σωστή προώθηση μιας ιστοσελίδας.

 

Layout:

To layout αναφέρεται στην διάταξη των στοιχείων μιας ιστοσελίδας και είναι απαραίτητο για την σωστή χρήση και τοποθέτηση των στοιχείων. Γραφικά, κείμενα και άλλα στοιχεία τοποθετούνται σύμφωνα με το layout της ιστοσελίδας και δημιουργούν ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα. Το μυστικό για μια πετυχημένη διάταξη ιστοσελίδας (layout) είναι να βοηθήσει τον χρήστη να βρει την πληροφορία που ζητάει εύκολα και γρήγορα διατηρώντας την ισορροπία και την ταυτότητα του design.